Hälsa och säkerhet
En säker och hälsosam arbetsmiljö är av högsta prioritet för NCC. Vi strävar efter att helt eliminera allvarliga incidenter och olyckor med dödlig utgång samt att reducera alla typer av olyckor. En stark säkerhetskultur, som omfattar alla som arbetar på NCC:s arbetsplatser, är en förutsättning.
En bra arbetsmiljö har en djupgående positiv effekt på en arbetsplats, både när det gäller företagskultur, produktivitet, hälsa och säkerhet. Därför är skapandet och upprätthållandet av en hälsosam och säker arbetsmiljö en grundläggande förutsättning för att kunna hantera komplexiteten i byggprocessen. Alla medarbetare, partners, underentreprenörer och leverantörer måste agera på ett säkert sätt och alltid ha hälsa och säkerhet i åtanke.
NCC:s strategiska inriktning för hälsa och säkerhet fokuserar främst på tre identifierade högriskområden; tunga kranlyft, arbete på höjd och arbete nära och kring tunga maskiner. Insatser genomförs utifrån kunskap om grundorsakerna till allvarliga skador. Det handlar om:
- planering i ett tidigt skede av projektet för att undvika farliga situationer
- skapa en medvetenhet om hur rätt beteende kan minska risken för olycksfall
- inrätta tekniska barriärer som skyddar medarbetaren från risken för en olycka
Mål
NCC:s långsiktiga mål är att minska det totala antalet olyckor samt helt eliminera olyckor med allvarlig och dödlig utgång. NCC:s mål är att ha en olycksfallsfrekvens för LTIF4 (arbetsrelaterade olyckor som resulterar i mer än fyra kalenderdags frånvaro per miljon arbetade timmar) på 2,0 år 2026 med delmål på vägen dit.
Styrning
NCC har en koncernövergripande policy och direktiv för hälsa och säkerhet. Dessa är integrerade i koncernens och affärsområdenas ledningssystem samt gäller för alla som arbetar på NCC:s arbetsplatser. För att stödja en effektiv styrning arbetar NCC i enlighet med ISO 45001. NCC:s interna arbetsmiljöorganisation upprätthåller ledningssystemet. Intern granskning sker löpande och de enheter som är certifierade enligt ISO 45001 granskas även externt.
Riskarbete
Riskhantering och förebyggande arbete är inbyggt i NCC:s arbetssätt. Exempelvis måste en riskbedömning göras på hela produktionsarbetsplatsen före produktionsstart. Bedömningen måste även omfatta en säkerhetsgenomgång av varje riskfyllt arbetsmoment. Grundläggande för hälso- och säkerhetsarbetet är att analysera och identifiera risker utifrån data och statistik, och på så sätt kunna bygga bort moment eller situationer som skapar risk för olyckor.
NCC arbetar för att alla medarbetare och anställda hos underentreprenörer ska ha god riskmedvetenhet. På produktionsarbetsplatser ska olika arbetsuppgifter vara grundade i en säkerhetsgenomgång. Dagliga säkerhetsgenomgångar genomförs för att göra alla medvetna om eventuella risker med dagens arbetsuppgifter, samt säkerställa att riskerna är hanterade innan arbetet påbörjas.
Hälso- och säkerhetsrapportering
Alla olyckor, tillbud, observationer och incidenter ska rapporteras i NCC:s gemensamma rapporteringsverktyg. Denna rapportering främjar medarbetarnas engagemang i säkerhetsarbetet, ger organisationen möjlighet att fånga upp potentiella risker i ett tidigt skede och lyfta fram föredömen. Data i incidentrapporteringssystemet används också för att på ett övergripande plan bedöma risker och arbeta fram gemensamma lösningar.
Utbildning
Utöver datainsamling och att dela kunskap är utbildning avgörande för ett systematiskt säkerhetsarbete. Innan arbete påbörjas på en produktionsarbetsplats, är det obligatoriskt för alla medarbetare och anställda hos underentreprenörer att genomgå en säkerhetsutbildning. Utöver den grundläggande utbildningen finns också arbetsplats- och uppdragsspecifika utbildningar som ska genomföras. NCC har också utvecklat ett digitalt stöd, Site introduction, vilket är synkroniserat med passerkorten till byggarbetsplatsen för att säkerställa att alla som vistas på området har rätt kompetens. Idag finns systemet i Sverige och utrullning pågår i övriga nordiska länder.
Företagshälsovård
Organisatorisk och psykosocial hälsa är en risk som ska beaktas inom hela organisationen. Ett kontinuerligt arbete pågår för att kartlägga och förebygga psykisk ohälsa i samtliga NCC:s verksamheter. Företagshälsovård tillhandahålls av NCC genom externa vårdgivare i enlighet med varje lands socialförsäkringssystem.
Arbetsmiljösamarbeten
NCC deltar i flera externa forum och branschgemensamma initiativ som verkar för ökad säkerhet och för att skapa en positiv effekt på arbetsmiljön inom byggbranschen. Erfarenhetsutbyten sker exempelvis i det Europeiska nätverket ENCORD, Håll Nollan i Sverige och i det danska samarbetet Företagspanel på Nationella Forskningscentret för Arbetsmiljö (rådgivande nämnd för forskningsinstitution).