Ett jättekliv framåt för Helsingborgs nya landmärke – vattenreservoaren lyfts på plats
I dagarna lyfts delar av den ring som kommer att utgöra högvattenreservoaren på Helsingborgs nya vattentorn på plats. Ett minst sagt spektakulärt och krävande moment. Lyften av de vardera 325 ton tunga betongdelarna utförs av två speciallyftkranar och det komplicerade arbetet med att bygga vattentornet utförs i ett samverkansprojekt mellan NCC och NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp).
Bildtext: Fyra av de 24 delarna är nu på plats. Under de närmsta dagarna ska ytterligare tolv delar lyftas upp, för att därefter gjutas samman på plats. Efter sommaren, då de sista åtta delarna lyfts på plats, blir ringen komplett.
39 meter högt och 90 meter i diameter. Till det tillkommer två markförlagda reservoarer samt ett servicetorn som är 42 meter högt. Det nya vattentornet kommer att bli spektakulärt att se på, men framför allt kommer det att inrymma de enorma vattenmängder som det finns behov av i området. Upp till 200 000 personer ska förses med vatten från tornet.
– Att få upp delarna, eller monoliterna som vi kallar dem, till ringen är förstås en milstolpe i projektet. Det ligger mycket arbete bakom. Kranarna vi använder har enorm kapacitet. Den ena kan lyfta upp till 600 ton, den andra upp till 750 ton. Teoretiskt hade det alltså räckt med en kran, men vi använder två för att skapa bättre balans och på så sätt säkra att vi har den precision som krävs när monoliterna ska placeras alldeles intill varandra, säger NCC:s platschef Per-Erik Petersson.
Per-Erik Petersson, Platschef NCC
Vattentornets högreservoar kommer att rymma 7 000 kubikmeter vatten och totalt kommer cirka 20 000 kubikmeter att strömma genom reservoarerna varje dygn. Bassängens runda, utsträckta form medför flera fördelar.
– I ett vanligt vattentorn fylls bassängen lodrätt. Här har det i stället formen av en akvedukt, vilket gör att vattnet rör sig i sidled. Vi har haft experter inkopplade som menar att det gör att vi kan tillhandahålla bättre vattenkvalitet än det som förvaras i en traditionell tank, säger Jonas Malmgren, projektledare på NSVA.
Byggandet av vattentornet är inte minst ett enormt betongprojekt. På lite mer än ett år gjuts cirka 15 000 kubikmeter betong och mängden armeringsstål som används uppgår till cirka 1 700 ton.
– Vi började gjuta grunden för ett år sedan och i september kommer vi ha gjutit det mesta av betongen. Vi gjuter cirka 1 000 kubikmeter i månaden och använder en så kallad klätterform när vi bygger tornet som lyfts hydrauliskt istället för att lyfta den med hjälp av kran. Det tycker jag är intressant, för vad jag vet har den byggmetoden inte använts i Skåne sedan vi byggde Turning Torso i Malmö, fortsätter Per-Erik Petersson.
Vattentornet är ritat av Wingårdhs Arkitektbyrå och kommer stå klart nästa år. Per-Erik Petersson och Jonas Malmgren tror att det kommer att få en större betydelse än att enbart förse omgivningen med vatten.
– Jag känner inte till något annat vattentorn i världen som har den här designen. När det står färdigt kommer det vara ett fint utflyktsmål för Helsingborgsborna och jag tror att vattentornet definitivt kommer bli en ny, modern symbol för Helsingborg, avslutar Jonas Malmgren.