NCC allt mer jämställt
Idag är det den internationella kvinnodagen och utvecklingen går mot ett mer jämställt företag på NCC. I koncernledningen och även i styrelsen, om aktieägarna säger ja på stämman, är det helt jämställt. I NCC:s ledningsgrupper är 40 procent kvinnor och 60 procent män men totalt på företaget är det 86 procent män.
Till skillnad från många andra företag har NCC en omvänd situation när det gäller kvinnorepresentation – mer jämställt i toppen och ledningsgrupper, men bara 14 procent kvinnor totalt i företaget, och så lite som 3 procent bland yrkesarbetarna.
– Att vi har många kvinnor i vår styrelse och i ledningsgrupper är viktigt eftersom de tjänar som förebilder och inspiration för andra kvinnor. Vi vet att jämställda grupper bidrar till bättre resultat, säger Christina Lindbäck hållbarhetschef på NCC.
Även om utvecklingen inom NCC går åt rätt håll, och att NCC är mer jämställt än branschen i övrigt, är det en lång väg kvar, med 86 procent män och 14 procent kvinnor i företaget. Det låga antalet kvinnor total sett är inte bara en utmaning för NCC utan för hela branschen.
– Vi står inför en utmaning att hitta rätt kompetenser och det är därför viktigt att attrahera alla målgrupper – både kvinnor och män. Kvinnor behövs i produktionen och vi vet att mångfald är viktigt för arbetsgruppens effektivitet och i slutänden lönsamheten, säger Marie Reifeldt HR-chef på NCC.
NCC:s långsiktiga mål är att de anställda ska spegla samhället i stort. En målsättning är också mer jämställda arbetsgrupper, där inget kön ska utgöra mer än 70 procent. Baserat på 29 ledningsgrupper från koncern, affärsområde, division samt supportfunktionerna, är det 19 ledningsgrupper som uppfyller det målet.
Många initiativ för ökad jämställdhet och mångfald
Initiativen inom NCC för ökad jämställdhet och mångfald på alla nivåer från ledning till produktionen är många inom NCC. Här är några exempel:
- Under 2018 inledde NCC ett omfattande värderingsarbete för att bland annat fördjupa medarbetarnas kunskap och förståelse kring mångfald. 10 ledningsgrupper och 400 medarbetare har hittills deltagit i olika workshops och diskussioner, och initiativet kommer att tas vidare till övriga länder.
- Sedan 20 år tillbaka driver NCC det kvinnliga nätverket Stella som verkar för flera kvinnliga chefer. Nätverket har 550 medlemmar i Sverige.
- Utbildningen SLP Strategic Leadership program som är en ledarskapsutbildning inom NCC har allt fler andel kvinnor som deltar. I kursomgången som börjar i juni är 34 % kvinnor.
- Även inom de traineeprogram som NCC erbjuder blir andelen kvinnor större. På NCC Master Traineeprogrammet är 40 % kvinnor och NCC Kandidat Traineeprogrammet 50 % kvinnor.
- För att få fler unga tjejer att intressera sig för byggbranschen har NCC engagerat sig i Introduce a girl to engineering (IGE-Day), där man besöker NCC-arbetsplatser för att förstå hur det är att arbeta som ingenjör.
- NCC inledde nyligen ett treårigt partnerskap med Fryshuset i Stockholm som ska leda till inkluderande byggarbetsplatser, stimulera unga till utbildning och främja integration i samhället.
- NCC är en del av Dansk Byggeris Kvinderåd, ett forum som etablerats för att få in fler kvinnor i branschen. Resultatet av samarbetet är en inspirationskatalog med förslag på hur byggbranschen kan attrahera kvinnor.
- NCC i Danmark har genomfört intervjuer med medarbetare för att identifiera barriärer som hindrar kvinnor att arbeta inom byggbranschen. Initiativet har även ett bredare perspektiv och tittar på mångfald utifrån flera aspekter.
-
NCC har sedan några år en mångfaldskommitté med uppgift att driva utvecklingen av mångfaldsfrågan framåt. I kommittén finns representanter från olika delar av NCC.
-
NCC startade en mångfaldsarbetsgruppen under våren 2018. Gruppen arbetar fram och föreslår aktiva åtgärder kopplat till mångfald på uppdrag av mångfaldskommittén.