NCC testar InviSenses teknik för intelligent fuktmätning vid Nyköpings lasarett
Tänk om man hade kunnat fråga golvspacklet hur torrt det är, så man vet precis när man kan gå vidare och lägga golv, utan att vara orolig för att bygga in för höga fukthalter? I den nya vårdbyggnaden vid Nyköpings lasarett har NCC provat teknik från InviSense som kan göra precis detta. Med hjälp av tekniken har man väsentligt reducerat de relaterade arbetsinsatserna och kostnaderna för att mäta fukten i de nygjutna golven.
En fuktmätning kräver att man tar ut borrhål och analyserar materialet i labb för att få ett svar på hur långt in i torkningsprocessen materialet har kommit, en process som är omständlig och kostsam. InviSense fuktsensor är en unik ultratunn sensor med tryckt elektronik, som kan mäta fukt i avjämningsmassa. Fuktsensorerna gjuts in i avjämningen och möjliggör en direkt fuktmätning med hjälp av en skanner. Tekniken provas nu i tillbyggnationerna på Nyköpings Lasarett.
– Med InviSense teknik hoppas vi att på kort sikt kunna reducera antalet dyra mätningar och bara mäta med den formellt godkända metoden när InviSense teknik indikerat att det är dags, säger Mikael Hellström, Platschef NCC Building Sweden.
– Vi är glada att NCC testar våra produkter och vi lär oss massor på den feedback vi får. Vi hoppas att vår metod på sikt kommer bli standard i byggbranschen på sikt, det finns stora vinster att göra med den här metoden, säger Predrag Pucar, operativ chef på InviSense.
Den största vinsten med att använda intelligent fuktmätning är trygghet och bättre kontroll över torkprocessen. Att veta säkert att underlaget är torrt och därmed kunna fördela torkinsatsen (energin) helt i projektet kan därmed spara mycket energi.
2019 fick NCC i uppdrag av Region Sörmland att bygga en ny entré till Nyköpings Lasarett. Byggnaden är inte bara en entré utan omfattar cirka 10 000 kvadratmeter och uppförs i åtta våningar intill den gamla entrén vid Nyköpings lasarett.
Den nya ScreedSensor baseras på InviSense patenterade teknik för fuktmätning bakom tätskikt för att kunna ha koll på fukt i badrum.
Sensorn är helt passiv, och för att leverera ett mätvärde skannas golvet med en skanner, som i sin tur skickar mätvärdet till molnet. Via en webbsida kan man sedan följa uttorkningen av golvet och fatta beslut om att ta nästa steg i byggprocessen.
Nästa generations InviSense produkter kommer vara uppkopplade och ligger nu i utvecklingsfasen.