Noggrann planering när reningsbassäng i Käppalaverket byggs om
Nio enorma silväggar, som ska hålla bärarmaterialet på plats i rätt zon, håller på att monteras i en av de två biologiska reningsbassänger som håller på att byggas om i Käppalaverket på Lidingö. När verket byggs om för att klara skärpta utsläppsvillkor och ökad kapacitet måste allt bli rätt från början och varje moment planeras noga.
Käppalaverket är ett av Sveriges största avloppsreningsverk och ligger i ett bergrum på Lidingö utanför Stockholm. I samverkan bygger NCC och Käppalaförbundet om två av elva biologiska reningsbassänger för att klara skärpta utsläppsvillkor och öka verkets kapacitet. Varje bassäng är 110 meter lång, 16 meter bred och 10 meter djup.
Det finns bara en transportväg in till reningsverket vilket gör logistiken till en av de stora utmaningarna. Rivningsmassor ska transporteras ut och koordineras med ny utrustning som ska transporteras in.
Samtidigt med ombyggnationen pågår reningen av avloppsvatten från hushåll, industrier och sjukhus i elva kommuner i övriga reningsbassänger. Det är ett absolut krav att driften inte störs vilket påverkar projekt i allt, från planering till det dagliga arbetet.
Uppbyggnadsarbetet har startat
Arbetet med att bygga upp den första reningsbassängen är igång. Bland annat ska nio silväggar monteras tvärs över bassängen. Silväggarna fungerar som stora durkslag som släpper igenom avloppsvatten till nästa zon i bassängen.
– Vi bygger från ena kortsidan till den andra. Utrymmet i bassängen blir trängre ju längre vi kommer då silväggarna kommer att sättas tätare. Allt måste göras i rätt ordning, det går inte att backa, säger Hans Qvarnström, produktionschef i projektet.
Rigorösa förberedelser i två år
Planering och förberedelser för silväggarna startade 2021. Efter att ha utvärderat olika tekniker beslutade projektet att prefabricera väggdelar i stål, vilket bidrar till att minimera tiden för monteringen.
– En timme i verkstan motsvarar tre i bergrummet därför är det bättre att prefabricera och effektivisera tillverkningen så långt det är möjligt, säger Mats Helander, chef för installation i projektet.
Att projektet görs i samverkan har haft stor betydelse för att kunna arbeta fram en lösning utifrån verkliga förhållanden och förutsättningar. Det är ett tätt samarbete mellan Käppalaförbundet, NCC, projektörer och leverantörer.
–I designen av silväggarna har vi bidragit med vårt kunnande för att säkerställa byggbarheten i lösningen. Monteringen är precisionsarbete med stora maskiner och tunga lyft när vi sätter väggdelarna på plats, säger Hans Qvarnström.
I slutet av 2024 ska den sista silväggen i bassängen vara monterad.