Vårdpersonal och NCC utformar sjukhus tillsammans
I december togs första spadtaget för utbyggnaden av Ryhov, Jönköpings länssjukhus. Det är regionens största byggprojekt sedan Ryhov byggdes för 30 år sedan. Men vårdpersonalen arbetar sedan ett tag redan med utbyggnaden. I samarbete med bland andra NCC utformar de den bästa vårdmiljön för dem själva och patienterna.
– Vi har träffat NCC regelbundet för att prata om hur vårdpersonalen arbetar och vilka utmaningar vi har. NCC har gett oss flera aha-upplevelser och bra förslag på lösningar om hur lokaler och inredning kan förbättras både för personal och patienter i de nya husen, säger Henrik Hjortsjö, sjuksköterska och länssjukhusets projektledare för utbyggnaden.
NCC samverkar med kunden Regionfastigheter i så kallad partnering för att tillsammans och inom budget hitta de bästa lösningarna för en funktionell och vacker sjukhusbyggnad. En viktig arbetsgrupp i planeringen har därför fokus på den kliniska verksamheten: hur lokaler ska placeras, utformas och utrustas för att fungera optimalt för vårdpersonal och patienter. I gruppen samarbetar både vårdpersonal, NCC, kunden och projektörer. En av representanterna för länssjukhuset Ryhov är Henrik Hjortsjö som i sin tur har möten med undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, vårdadministratörer och verksamhetschefer som ger sin syn på arbetsgruppens förslag och egna förslag.
– NCC:s har mycket kunskap och erfarenhet av att bygga sjukhus och vi är några som arbetar specifikt med sjukhus- och vårdprojekt. Därför kan vi lättare förstå behov och ge förslag på lösningar på vad just dessa vårdavdelningar behöver. Klinisk projektering leder därför till unika lösningar för Ryhov, säger Claes G Johansson, NCC:s affärsutvecklare inom sjukvård och ledare av den kliniska projekteringen i projektet.
Vid spadtaget kunde inbjudna gäster besöka det testrum som NCC byggt upp med, undersökningsrum, vårdrum och toalett i skala 1:1 med material och inredning som ska ge en realistisk upplevelse och säkerställa att det fungerar optimalt. Här har vårdpersonal, i samarbete med bland andra NCC, prövat och förändrat olika lösningar.
– Vårdpersonalen märkte bland annat att placering av toalett och handfat inte fungerade bra för en patient i rullstol och att de borde byta plats. Deras förslag kommer ge en bättre arbets- och vårdmiljö och är nu fastlagt i bygghandlingarna. Vi hamnar sällan i kompromisser utan här är det bästa lösningarna som gäller, säger Henrik Hjortsjö.
Exempel på förbättringar för patienter och vårdpersonal som arbetsgruppen tagit fram:
- För att underlätta tillgängligheten för både personal och patienter kommer viss hjälpmedelsutrustning att placeras nersänkt i golven.
- För att undvika smittor byggs enbäddsrum istället för flerbäddsrum.
- Varje rum får eget utrymme för en spoldesinfektor som desinficerar redskap. Idag finns ofta bara några få spoldesinfektorer per avdelning vilket ökar risken för smitta. Smittspridning ger en rad olika och stora merkostnader, därför är enskilda spoldesinfektor en god investering.
- Fler förråd för till exempel rullstolar och närförråd ger effektivare vård och minskar spring i korridorer som tar tid.
- Fler decentraliserade sjuksköterskeexpeditioner på en avdelning istället för en enda ökar närheten och tryggheten för patienterna.
- Flexibla expeditioner som lätt kan göras om till vårdrum.
- Ringklockor på flera ställen i rummet för att undvika sladdar.
- Övervakningsrum med glasvägg där några av rummen saknar vägg på kortsidan för personalen ska ha uppsikt över flera svårt sjuka patienter samtidigt.
- Belysning i golvet, liksom i flygplan, gör att patienter lättare ska hitta rätt.
- Servicepersonal (för mathantering, städning) är en naturlig del i arbetslaget.
För ytterligare information kontakta:
Claes G Johansson, affärsutvecklare sjukvård NCC, +46 76 521 60 86