"Med dialogverktyget skapar vi bättre samarbete"
”Även om man har ett avtal som styr så är det annat som spelar in. Det finns tysta förväntningar från båda parter om hur man ska lösa saker och planera och vi är inte världsbäst på att uttrycka dem. Och så fastnar man i mönster. Det är upplagt för missförstånd, men med detta dialogverktyg tar vi bort det”
Gemensamt möte för att sätta samarbetet
Ramavtalet för underhållsarbeten i Hudiksvalls kommun är nytt för NCC för denna avtalsperiod. Därför initierade NCC ett möte med kommunen för att reda ut samarbetsformer så fort som möjligt. Till mötet kom alla representanter från Hudiksvalls kommun som är inblandade i underhållsavtalet, och deras motparter från NCC. Syftet med dagen var att etablera en god dialog med varandra och bestämma hur samarbetet ska drivas.
– Vi pratade bland annat om vilka förutsättningar vi har i våra respektive organisationer som påverkar oss och påverkar hur vi resonerar. Det var mycket värdefullt för nu har vi bättre förståelse för varandra och varför man resonerar på ett visst sätt, säger Peter Söderlund, enhetshef på Hudiksvalls kommun. Han fortsätter:
– En sak vi lade rätt mycket tid på var att förtydliga rollerna i våra organisationer, så att vi alla vet bättre vart vi ska gå med olika ärenden. Det bli ju enklare för alla inblandade att kunna gå till rätt person direkt, det spar både tid och pengar.
Rutiner och förväntningar togs upp
– Man har sin vardag, och sen ska vi samarbeta uppepå det. Och om man inte har pratat om HUR man ska jobba blir det lätt så att man går i det tysta och förväntar sig saker och det går ju aldrig bra – man måste få upp saker på bordet och prata om det. Genom att ha bjudit in och talat om sina förväntningar och rutiner blir det enklare att förstå varandra och få till ett bra samarbete. Vi pratade också igenom hur vi ska hantera eventuella konflikter och hur vi ska utnyttja våra möten, säger Peter Söderlund.
Öppnare kultur och bättre arbetsmiljö
– Vi har skapat en öppnare kultur och kommit varandra närmare. Vi känner varandra på ett annat sätt nu och det gör det lättare att ta kontakt och lyfta upp frågor. Vi har en bättre förståelse för varandra, säger Peter Söderlund.
Ärlighet kring förväntningarna på varandra ger bra förutsättningar för förtroende parterna i mellan, och även bra förutsättnignar att kunna lyfta upp problem i ett tidigt skede. Arbetsmiljömässigt är det ett lyft också.
Avtalet är kvar
– Det blir roligare att jobba så här, det skapar ett enklare arbetsklimat. Med mer förståelse och mer insikt för varandra bygger vi förtroende och vi törs vara ärligare och kamratliga. Fortfarande med avtalet i botten givetvis. Ingenting i avtalet försvinner bara för att vi har lärt känna varandra och rett ut hur vi ska jobba ihop. Detta är ett sätt att få ytterligare klarhet och utveckla samarbetet så vi får ut allra bästa utväxling för avtalet och Hudiksvallsborna, avslutar Peter Söderlund.
Människor måste må bra för att kunna leverera på topp
"Många tror att en bra arbetsmiljö är ett underordnat mål men det är fel! Ett ramavtal där båda parter upplever en god arbetsmiljö ger färre driftstörningar och större leveranssäkerhet."