Utbyggnad av Södersjukhuset, Stockholm
Satsningen på Södersjukhuset i Stockholm är en av de största någonsin inom den svenska hälso- och sjukvården. NCC har i samverkan med beställaren Locum byggt två helt nya byggnader. En behandlingsbyggnad och en försörjningsbyggnad för drift och underhåll.
Kort om projektet
Behandlingsbyggnaden (BY70) innefattar en yta på ca 28 000 kvadratmeter. Här finns 24 operationssalar, sterilcentral, obduktion och en ny stor akutmottagning. I försörjningsbyggnaden, (BY74) finns sjukhusets driftsfunktioner, inkluderat sopcentral, godsmottagning och reservkraft. Den senare innefattar 8 500 kvadratmeter. Båda byggnaderna är preliminärt certifierade enligt Miljöbyggnad Guld. Detta har inneburit höga krav och ambitioner gällande energilösningar, materialval och lokaler som ger bra arbetsflöden för verksamheten.
Samverkan är nyckeln till framgång
NCC och Locum har drivit projektet i samverkan där det första steget var att projektera, planera och kostnadskalkylera inför produktionsstarten. Entreprenaden delades upp i tre delprojekt som har avropats i takt med att projektet fortskridit. Projektet har sysselsatt närmare 400 personer.
Lagarbete är viktigt i alla projekt, men absolut avgörande i ett så komplext projekt som SÖS. Den gemensamma projektledningen fick alla att dra åt samma håll, med verksamheten och patientens bästa i fokus.
Målet var att skapa en högteknologisk och modern vårdmiljö för att möta framtidens vårdbehov med ökad operationskapacitet. NCC Projektstudio användes i projekteringen för att tidigt samla och nyttja all kompetens och hitta de bästa lösningarna för vårdpersonal, patienter och driftsorganisation. Här lades grunden för att hålla ihop den avancerade installationstekniken och få fram de bästa lösningarna för vården.
Provrum – trygghet, kostnadsbesparing och kvalitetssäkring
Nyckeln var att från början förstå vem och vad man bygger för. Med andra ord har verksamhetens behov i möjligaste mån fått styra utformningen och har haft en avgörande roll under både projektering och produktion. En fullskalig testmiljö för operation byggdes tidigt och har använts för att förfina både byggmetoder och val av utrustning, samt för att utbilda den personal som i framtiden ska arbeta i nya salarna. Där fick verksamheten provjobba för att hitta de bästa lösningarna för hur utrustningen skulle placeras och man gjorde till och med provoperationer med fullt kirurgteam.
Provrummet har varit värdefullt för alla parter. Här kunde projektet fånga upp förbättringar så tidigt att de var möjliga att genomföra, samtidigt som det gav verksamheten en tydlig bild av deras framtida arbetsplats. De fick här en möjlighet att öva och lära sig de nya salarna redan innan de skulle tas i bruk. Genom att provrummet byggdes tidigt kunde också de stora kostnadsbärande ändringarna fångas upp tidigt, vilket har resulterat i besparingar både vad det gäller pengar och tid i projektet. Provrummet skapade också en ännu mer effektiv produktion eftersom produktionspersonalen fick en klar bild av hur operationsrummen skulle byggas, tätas och hur gränsdragningar och teknik skulle hanteras.
Avancerade installationer kräver samarbete, tid och planering
Sjukhus är något av det mest komplexa man kan bygga. Ett operationsrum är ett av sjukvårdens mest installationstäta rum – på SÖS har man byggt 24 stycken. Redan under projekteringen började arbetet för att underlätta installationsarbetet. Bland annat köptes installationsgångbryggor i schakt från leverantören av prefab-stommen. Man valde också att montera montageskenor i installationsstråken som kunde användas av alla installatörer. Det sparade pengar och gav en bättre arbetsmiljö på byggarbetsplatsen, samtidigt som det kommer att underlätta eventuella framtida arbeten och då innebära mindre störningar för verksamheten.
Tekniska utrymmen, som fläktrum, undercentral och ställverk, tar längre tid på ett sjukhus än i övriga projekt eftersom de är så komplexa. Därför fokuserade man på att få dem färdiga tidigt i projektet. Det gjorde att det blev mer tid till driftsättning och provning för att justera in installationssystemen.
De nya sjukhusbyggnaderna stod klara och lämnades över till kund i februari 2019.
Verksamheten kom igång rekordsnabbt i sina nya lokaler och NCC var på plats för att hjälpa dem att lära sig huset. Detta gjordes möjligt genom att man i god tid gemensamt tog fram en strukturerad plan för överlämning och verksamhetsstart. Denna säkerställde att verksamhetens alla olika intressenter beaktades i rätt tid och med rätt prioriteringar.
När akutmottagningen öppnar i maj 2020 blir det Sveriges största i sitt slag.